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Please use this identifier to cite or link to this item: https://tede.unioeste.br/handle/tede/6488
Tipo do documento: Dissertação
Title: Análise de eficiência nas cadeias curtas de abastecimento alimentar em Santa Terezinha de Itaipu
Other Titles: Efficiency analysis in short food supply chains in Santa Terezinha de Itaipu
Autor: Rinaldi, André Renato 
Primeiro orientador: Santos, Manoela Silveira dos
Primeiro membro da banca: Dechechi, Eduardo Cesar
Segundo membro da banca: Silva, Nardel Luis Soares da
Terceiro membro da banca: Darolt, Moacir Roberto
Resumo: As Cadeias Curtas de Abastecimento Alimentar (na sigla em inglês SFSC) são tentativas de aproximar o produtor, ou local de produção, do consumidor final, encurtando ou eliminando os elos que permeiam este caminho. No município de Santa Terezinha de Itaipu, a agricultura familiar encontra-se ainda apoiada fortemente sobre a produção de commodities, que geram pouco lucro ao agricultor familiar. No entanto, alguns agricultores familiares estão diversificando, produzindo hortaliças e acessando cadeias curtas de comercialização tanto em seu município como no entorno. Estes produtores, apesar de acessar um mercado vantajoso, podem estar sujeitos a sofrer problemas comuns à agricultura brasileira: falta de organização financeira; pouca diversificação de estratégias de venda; problemas estruturais na propriedade e problemas relacionados à fitossanidade; impactos ambientais pelos processos produtivos, e outras dificuldades que atingem as partes produtiva, logística, informativa e ambiental e fazem decair a eficiência da atividade rural. Estes problemas podem gerar uma ineficiência à sua atividade e à sua participação nas cadeias curtas de abastecimento. apresentou baixa eficiência entre todos os processos produtivos, demonstrando haver gargalos a serem melhorados na participação destes produtores nas cadeias curtas de abastecimento alimentar. Este método de avaliação de eficiência possibilita uma visão geral do processo produtivo e da participação do produtor nestas cadeias locais, e permite avaliar a eficiência nos quesitos ambientais, de distribuição de valor, de informação e logística-organizativa.
Abstract: Short Food Supply Chains (SFSC) are attempts to bring the producer, or production site, closer to the final consumer, shortening or eliminating the links that permeate this path. In the municipality of Santa Terezinha de Itaipu, family farming is still heavily supported by the production of commodities, which generate little profit for the family farmer. However, some family farmers are diversifying, producing vegetables and accessing short marketing chains both in their municipality and in the surrounding area. These producers, despite having access to an advantageous market, may be subject to problems common to Brazilian agriculture: lack of financial organization; little diversification of sales strategies; structural problems on the property and problems related to plant health; environmental impacts caused by the production processes, and other difficulties that affect the productive, logistical, informational and environmental parts and cause the efficiency of rural activity to decline. These problems can generate inefficiency in your activity and your participation in short supply chains. There is still no clear methodology for measuring efficiency in agriculture, but attempts have been proposed, mainly based on financial or technical measurement. However, it is necessary that a method with a holistic view be applied to carry out an analysis of the efficiency of the participation of these family farmers in the short chains. Therefore, the general objective of this work is to analyze the efficiency of the short chains of vegetable family farmers in Santa Terezinha de Itaipu in four major pillars that cover several aspects: logistical-organizational efficiency; information efficiency; value distribution efficiency; and environmental efficiency. Producers in the organic production system achieved better average scores in all analyzed indicators. Producers in the integrated and conventional management systems had lower average scores that varied for each indicator presented. The organic system has different attributes in its production process that make it possible for its participation in short local food supply chains to be more efficient and more attractive to the local consumer, with a closer relationship with consumers, either physically, such as at street markets; whether in a virtual way, as in internet sales (e-commerce). The aspect of family succession showed low efficiency among all production processes, demonstrating that there are bottlenecks to be improved in the participation of these producers in short food supply chains. This efficiency assessment method provides an overview of the production process and the producer's participation in these local chains, and makes it possible to assess efficiency in environmental, value distribution, information and logistic-organizational aspects.
Keywords: Indicadores de eficiência
Agricultura familiar
Sistema agroalimentar
Efficiency indicators
Family farming
Agro-food system
CNPq areas: ADMINISTRACAO::ADMINISTRACAO DE SETORES ESPECIFICOS
Idioma: por
País: Brasil
Publisher: Universidade Estadual do Oeste do Paraná
Sigla da instituição: UNIOESTE
Departamento: Centro de Educação Letras e Saúde
Program: Programa de Pós-Graduação em Tecnologias, Gestão e Sustentabilidade - Mestrado Profissional
Campun: Foz do Iguaçu
Citation: Rinaldi, André Renato. Análise de eficiência nas cadeias curtas de abastecimento alimentar em Santa Terezinha de Itaipu. 2022. 78 f. Dissertação (Programa de Pós-Graduação em Tecnologias, Gestão e Sustentabilidade - Mestrado Profissional) - Universidade Estadual do Oeste do Paraná, Foz do Iguaçu - PR.
Tipo de acesso: Acesso Aberto
Endereço da licença: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
URI: https://tede.unioeste.br/handle/tede/6488
Issue Date: 25-Nov-2022
Appears in Collections:Mestrado Profissional em Tecnologias, Gestão e Sustentabilidade (FOZ)

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